Curs de formare profesională continuă
Austim și ADHD – progrese ștințifice sau supradiagnosticare
1-2 iunie 2024, online
12 credite COPSI și FRP
În 1-2 iunie 2024 vă așteptăm online la cursul de formare profesională continuă cu tema ”Autism și ADHD: progrese științifice sau supradiagnosticare?”
La ora actuală s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de cazuri diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, existând dovezi contradictorii mai ales în ce privește acest diagnostic la adult. De multe ori, dacă diagnosticul de autism nu a fost stabilit în copilărie, adulții sunt diagnosticați greșit ca având schizofrenie, dar diagnosticarea cu autism a adultului este foarte dificilă, pentru că avem nevoie de informații pertinente despre perioada micii copilării, ceea ce este adesea dificil de obținut. Evaluarea unei persoane pentru o posibilă tulburare a spectrului autist (TSA) este un proces (nu doar rezultatele testelor) care cuprinde anamneza, observarea individului, anamneza aparținătorilor, observarea familiei, etc., urmată de integrarea tuturor constatărilor de către un clinician cu cunoștințe și experiență în autism. Interpretarea mecanică a scorurilor testelor duce la erori diagnostice grave.De altfel, una din întrebările importante ale acestei decade este – ”Este autismul supradiagnosticat?” Se pare că există dovezi pentru un posibil supradiagnostic.
În mod similar, pentru diagnosticul de ADHD la adult prima sarcină a clinicianului este de a determina starea psihiatrică a pacientului în copilărie și de a face un diagnostic retrospectiv al ADHD în copilărie. Cu toate acestea, amintirile multor adulți cu ADHD despre copilărie sunt tulburi și inexacte și ne lipsește o măsurătoare exactă sau adecvată. Diagnosticele retrospective ale ADHD în copilărie, bazate pe amintirile subiecților adulți, au fost inexacte în 73% din cazuri. Însă ADHD la adulți, cândva considerat rar, a devenit acum foarte comun.Vorbim oare despre supradiagnosticare sau despre rafinarea metodelor diagnostice?
Te invităm la curs pentru a afla răspunsuri la toate aceste întrebări.
Informații suplimentare și înscrieri: tel. 0744.333.362 sau email: secretariat.accpi@gmail.com
Comments are closed