Regulamentul academic

Regulamentul academic se referă la diversele situații cu care ne putem confrunta pe parcursul formării, laolaltă cu sprijinul de care putem beneficia.

Dificultățile de învățare

Formarea în psihoterapie are o natură specială, în sensul în care cursanții trebuie să își însușească nu numai un anumit nivel al cunoștințelor teoretice și practice, ci și un anumit nivel al dezvoltării personale. Uneori există situații în care, deși înțelegem noțiunile din punct de vedere teoretic, avem dificultăți în ce privește aplicabilitatea practică. Atunci când dificultățile de ordin personal împiedică tratamentul eficient al clientului / pacientului, vom cere cursantului respectiv să parcurgă un număr suplimentar de ore de dezvoltare personală / psihoterapie individuală, până la remedierea obstacolelor întâmpinate. În mod similar, putem recomanda un număr suplimentar de ore de supervizare.

Decizia de recomandare a unui număr suplimentar de ore de dezvoltare personală, psihoterapie individuală sau supervizare nu revine niciodată unui singur formator, astfel de decizii find luate de comisia profesională.

Pe de altă parte, atunci când dificultățile de învățare provin din anumite afecțiuni psihice sau sunt datorate consumului de droguri, acestea necesită tratament înainte de a putea continua formarea în psihoterapie.

Întreruperile

În situațiile documentate, referitoare la boală, sarcină și maternitate sau evenimente cu impact psihologic major, se aprobă întreruperile formării pe o perioadă de 1-2 ani, fără a necesita reluarea părților din formare deja parcurse. Întreruperile din perioada de supervizare se supun regulamentelor Colegiului Psihologilor din România.

Transferul

În situațiile documentate, de exemplu mutare în altă localitate, se acceptă transferul dintr-un grup de formare în altul.

Se acceptă de asemenea transferul din și către altă asociație profesională. Cursanții care doresc să se transfere în altă asociație profesională vor primi din partea ACCPI o adeverință care atestă numărul de ore de formare parcurse. La cerere este eliberată și foaia matricolă aferentă orelor parcurse.

În cazul transferului din altă asociație profesională în ACCPI, vom lua în considerare modulele parcurse, cu condiția ca asociația profesională din care provine potențialul cursant să fie acreditată minim de către Colegiul Psihologilor din România. Comisia profesională decide cât din programa de formare deja parcursă va fi echivalată.

Codul etic

Comportamentul cursanților ACCPI va fi conform codului etic, publicat de către comisia de etică pe site-ul asociației.

Mediile sociale

Mediile sociale pot aduce beneficii și oportunități imense comunităților academice, facilitând comunicarea globală și dezbaterile. ACCPI încurajează cursanții să utilizeze mediile sociale în mod responsabil și să fie conștienți de consecințele uneori neașteptate și pe termen lung al utilizării iresponsabile a acestora. Comentariile sau conținutul ofensator postat pe mediile sociale poate consta o încălcare a codului etic și poate duce la măsuri disciplinare.