EAIP – European Association of Integrative Psychotherapy – Asociatia Europeana de Psihoterapie Integrativa

EAIP este asociatia europeana umbrela pentru psihoterapia integrativa in Europa: EWAO- European Wide Accrediting Organization. Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa este membru cu drepturi depline (full membership) al Asociatiei Europene de Psihoterapie Integrativa.

Filosofia EAIP

Psihoterapia integrativa imbratiseaza mai presus de orice o anumita atitudine privitor la practica psihoterapiei, afirmand importanta unei abordari unificatoare a persoanei. Ca urmare un punct esential este raspunsul adecvat si eficient in ce priveste nivelul emotional, spiritual, cognitiv, comportamental si fiziologic al persoanei. Scopul este facilitarea integrarii, astfel incat sa fie maximalizata calitatea vietii si functionarii individului in spatiul intrapsihic, interpersonal si socio-politic, luand in acelasi timp in considerare limitele personale ale individului si constrangerile externe.

In acest cadru este recunoscut faptul ca integrarea este un proces in care este nevoie de implicarea psihoterapeutilor. In consecinta se considera ca fiind importanta integrarea personala a terapeutilor. Oricum, desi centrarea asupra dezvoltarii personale a terapeutului este esentiala, exista de asemenea necesitatea implicarii in acumularea de cunostinte in domeniul psihoterapiei si a domeniilor corelate. Ca urmare, EAIP defineste ca “integrativa” orice metodologie si orientare integrativa in psihoterapie care exemplifica sau se dezvolta inspre o combinatie coerenta, principiala, teoretica, a doua sau mai multe abordari specifice, si/sau reprezinta un model de integrare de sine statator. In aceasta privinta psihoterapeutii integrativi au obligatia etica de a dialoga cu colegii de diverse orientari si de a fi informati cu privire la progresele in domeniul psihoterapiei.

O afirmatie centrala a psihoterapiei integrative este aceea ca nici o forma de psihoterapie nu este cea mai buna sau adecvata pentru toate situatiile. Psihoterapia integrativa promoveaza flexibilitatea in abordarea problemelor, subscriind de asemenea la mentinerea standardelor de excelenta in serviciul clientilor, in supervizare si procesul de formare. In consecinta, atunci cand psihoterapeutii integrativi se bazeaza pe diverse strategii, tehnici si constructe teoretice in situatia in care au de-a face cu anumite situatii, aceasta integrare nu se realizeaza intamplator, ci in maniera informata, atat la nivel de intuitie clinica, cat si la nivel de cunostinte solide si intelegere a problemelor tratate si a interventiilor aplicate.

Ca analiza finala, desi psihoterapia integrativa afirma importanta anumitor abordari sau combinatii de abordari in tratamentul diverselor probleme, prioritatea cea mai mare revine acelor factori care sunt comuni in toate psihoterapiile, si in mod special relatia terapeutica cu toate componentele sale. In ce priveste relatia terapeutica se subliniaza in primul rand mentinerea unei atitudini de respect, bunavointa, onestitate si egalitate relativ la persoana clientului, intr-o maniera care afirma integritatea si umanitatea, atat a sinelui, cat si a altora. Psihoterapia integrativa afirma importanta asigurarii unui mediu linistitor, in care cresterea si vindecarea pot avea loc intr-un spatiu intersubiectiv care a fost co-creat de client si terapeut.

EIATSCYP- European Interdisciplinary Association for Therapeutic Services for Children and Young People- Asociatia Europeana Interdisciplinara pentru Servicii terapeutice pentru Copii si Tineri

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa este membru cu drepturi depline (full membership) al EITASCYP.

EIATSCYP este o asociatie interdisciplinara, care aduce laolalta diverse profeseii care au drept scop comun lucrul in beneficiul copiiilor si tinerilor. Principalul interes al EIATSCYP este sanatatea psihologica a copiiilor, adolescentilor si tinerilor.

In acelasi timp EIATSCYP stabileste standardele de formare profesionala pentru psihoterapia copilului si adolescentului, incurajand cercetarea si formarea interdisciplinara.

EAHP- European Association for Hypno-Psychotherapy- Asociatia Europeana de Hipnoterapie

EAHP este asociatia Europeana umbrelsa pentru toate asociatiile, organizatiile si institutele Europene care organizeaza formare in hipnoterapie, fiind membra a Asociatiei Europene de Psihoterapie de la Viena. EAHP promoveaza standarde inalte de etica, formare si educatie si reglementeaza standardele de formare in domeniul hipnoterapiei in intreaga Europa. EAHP a devenit EWAO (European Wide Accrediting Oragnization – Organizatia Europeana pentru Acreditare) in 2004 in cadrul EAP.

EAP- European Association for Psychotherapy- Asociația Europeană de Psihoterapie

Este asociația europeană care coordonează toate modalitățile psihoterapeutice, din toate țările europene. Cu alte cuvinte, asociații europene precum cele menționate mai sus (EAIP, EAHP) se subordonează Asociației Europene de Psihoterapie (EAP). EAP acreditează astfel de asociații europene-umbrelă, pe modalități terapeutice, numite EWAO (European Wide Accrediting Organisation), precum și Federațiile Naționale, cum este Federația Română de Psihoterapie. Se consideră că federațiile naționale sunt ceea ce se numește NAO- National Awarding Organisation. EAP susține că psihoterapia este o profesie distinctă și separată de psihologie sau medicină și intervine pe lângă consiliul Europei pentru a introduce o legislație europeană privind psihoterapia. EAP eliberează certificatul european de psihoterapeut și acreditează instituții europene (EAPTI) pentru a acorda acest certificat. Asociația noastră este singura asociație profesională din România care este EAPTI.

Categories:

Comments are closed